7/15/2010

ali ile ramazan



kitaplar üzerine yazabilecek biri gibi görmem kendimi ama; bu kitap içimde bir şeyleri fena halde etkiledi. başta yazarın imla hataları ile dolu yazım diline fena halde takıldım halbuki. bi' lerini düzelttim hep içimden okurken. ama bu roman, bana göre ali'nin de söylediği gibi [ibne değiliz aşığız] eş cinselliği değil de aşkı anlatan bu roman son zamanlarda en akıcı şekilde okuduğum kitap oldu. kitabın imla hataları ile dolu olduğu fikri bir zaman sonra yerini bunun bir hata değil seçim olduğu fikrine bıraktı . özellikle ramazan, tüm iyiliğine rağmen, yetim hanede müdürün ona aşkıyla büyümüş ramazan, o dili kullanmasaydı olmazdı sanki. içimde fena halde bir şeyleri kurcaladı demiştim. bu yaşam birinin hatası mıydı? bu hata birine yüklenebilir miydi fikriydi sanırım ilk şey. on üç yaşındaki ramazan'a aşık müdür suçlanabilir mi mesela. yoksa böyle bir yaklaşıma tam tezat, allah belasını versin herifin kararttı ramazan'ın hayatını denir mi?!
ramazan karakteri öyle acayip resmedilmiş ki, onunla birlikte tüm o sancıları yaşadım sanki. güzelim bir çocuk olarak hayata gelmiş eş cinsel jigolosu ramazan' ın bir kadınla birlikte olma fikrine bile katlanamıyor oluşu misal, insan cidden de çocukluğunda mı biçimleniyor? sorusunu getiriyor akla. bir yandan ramazan şöyle de bir çelişkiyi barındırıyor içinde; o pasif değil, olamaz. yalnızca para için yapıyor bunu. pasif olursa kirlenecek sanki yalnızca. hatta sonu da pasif olduğu zamana denk geliyor. ilginç olduğu kadar üzücü.
ama o kadar çarpıklık içinde ramazan hiç çarpık gelmiyor insana. ali ile ramazan hiç gelmiyor hele.

4 confession:

f | 15 Temmuz 2010 23:51

Okuduğun bu kitap bana Pedro Almodóvar'ın Kötü Eğitim filmini anımsattı hatta ana tema olarak neredeyse aynı çok güzel filmdi tavsiye ederim aynı şekilde bende bu kitabı okumayı düşünüyorum.

nk | 16 Temmuz 2010 00:57

evet, orada da kilise bu tip bu duruma sebep oluyordu. sevdiğim filmlerdendir.

f | 16 Temmuz 2010 03:10

Bende çok beğenmiştim zaten Almodovar'ın filmleri bana göre herzaman çok iyidir.

Adsız | 16 Temmuz 2010 15:39

ben bu kitabı çıktığı günden birkaç gün sonra tek gecede bitirmiştim..beğenmene çok sevindim!