11/12/2009

msn' den karakter analizi



"biz size msn' i yalnızca anlık ileti paylaşın diye yollamadık mı?!"

utanmadan sıkılmadan iddia ediyorum ki bir insanın karakterini, msn tavrından analiz edebilirim. çeşit çeşit insan var. çeşit çeşit insan kullanıyor bu son yılların fenomenini. kaldı ki mimarlık öğrencileri için resmen bir ihtiyaç. hocaların zorla dayattığı grup çalışması olsun, fotolar aracılığı ile paylaşılan notlar olsun, gönderilen dosyalar olsun. statik ve mukavemet finalinde msn sayfasında öğrendiğim soru tipinin sınavda çıktığını benim de sadece orda dinleyerek o soruyu cevaplandırdığım günleri bilirim.

adres konusu da bu yolda önemli bir husus. gençlik hatalarıyla alınmış ve tüm kişileri taşıma üşengeçliği ile hala kullanılan adresler bulunurken, vakti zamanında geleceği görmüş ve adsoyad@hotmail.com adresini almış kuntis insanları tebrik etmeden geçmek istemiyorum. bunun bir alt kademesi ise araya tire olur alt çizigi olur bu tip hareketlerle çözmüş insandır. doğum yılını da işin içine karıştırıp daha fazla açık vermemiş insandır. bu böyle uzar gider efenim biz asıl kategorilerimize geçelim.

1- msn kullanmıyorum insanı.

başta bu insana inanmıyordum efendim. cep telefon kullanmıyorum ben diyerek tarz yapmaya çalışan insanla aynı kefeye koyuyordum. yahu illa başında otur diye bir şey yok da insanın illa arada işi düşüyor bu merete diyordum. bu insanlar cidden var. msn kullanmıyorlar. gerekirse g-talk, gerekirse skype' ye başvuruyorlar. ama bilgisayar onlar için sadece autocad, 3ds max ya da photoshop anlamına geliyor. sonra pat kapatıyorlar kapağını geyiğe yer vermiyorlar. belki de macintosh kullanıcısı oluyorlar, bilinmez.

2- çevrimdışı görün insanı.

" ben seçilmem, seçerim" insanı olarak da tanımlanabileceklerini söylememe gerek yok sanırım. sanki bilgisayarları açılınca msn' leri otomatik olarak açılmıyor. bir kontrol ediyorlar, canları isterse giriyorlar. çoğu zaman tercih etmiyorlar, işleri olunca yazıyorlar. ama onların ihtiyaç duydukları şeylere, çevrimdışı olduğu için görünmedikleri insanların da ihtiyaç duyabileceklerini düşünmüyorlar. düşünmelerine de gerek yok zaten. hayat bu insana güzel çünkü ben seçilmem seçerim diyor bir kere, daha ne olsun.

3-ileti mi, işim olmaz insanı.

bu insana karşı ne hissetsem bilmiyorum. ileti yazmıyor bu insan. nick' i de ayşe ise ayşe, fatma ise fatma. nick' in ismin olması minimalizmini ben de seviyorum azizim. ona bir şey demiyorum. ama hepimiz çocuk olduk, hepimiz genciz yeri geldi fan olduk, yeri geldi harika sandığımız sözleri nick yaptık kendimize. ama o hep ayşe idi, hep fatma idi. bu insan bana çok yazmıyor. ekliyor ama el gibi duruyor. yazsa da gerekeni elde edip teşekkürünü edip gidiyor. ne yapsam bilemiyorum. kullanılmış mı hissetsem, yoksa adam/ kız olması gereken gibi kullanıyor diye takdir mi etsem bilemiyorum.

4-mesleki uğraşım, iletimdir insanı.

şimdi burda biraz daha özelleşmiş bir örnek vereceğim ama herkes ne hissettiğimi anlayacak. buna yürekten inanıyorum. bu insan adeta bizi germek için msn başında. onun misyonu o. yazıyor iletisine, planları oturttum.kesit çiziyorum. kesit sonunda bitti, makete geçiyorum yazıyor. belki onları hiç yapmıyor, belki msn' le işi bile yok ama arada geliyor şu mimarlık insanlarını bir fitil etsem gerim gerim etsem diyerek salya saçarak yazıyor bunları. belki de mesleğini tüm hayatına yansıtmanın en doğru karar olduğunu düşünüyor. yolunda emin adımlarla ilerliyor.

5-aşkıııaam seni çok seviyorum, iyi ki çıkıyoruz insanı.

bu insana çok yer vermek istemiyorum. aslında çok sözlerim var ama, içime atıyorum. bu insan efendim, aslında ne demek istediğimi anladınız evet. bu insan ne yapıyor?! sevgilisi ile çıkmaya başladıkları günün tarihini yanında bir kalp olsun, bir karanfil olsun süsleyerek yazıyor isminin yanına. işte diyelim ahmet; ahmet (L) 20.11.2007 düzeyli ilişkisini gözümüze sokuyor. ama bilmiyor ki ben tarafından sağ tıklanarak rumuz ekle seçeneğine maruz kalıyor. yalnızca ahmet görünüyor, yalnızca ve yalnızca ahmet' e dönüşüyor.

6-iletisi hep sabit insan.

işte bu insana bazen çok imreniyorumç. kararlığından çok hoşlanıyorum. bir şey bulmuş, ve ona inanıyor. bize dikte ediyor.

7-isminin önüne işaretler koyarak listenin başına çıkan insan.

adının içinde açıklaması çok net değil mi canlar. ne kadar kuntis olduğunuzu biliyorum. tamam siz üstte olun ben en altta olsam da olur. B)

8-çaktırmadan extra komik, takip edilesi iletiler yazan insan.

işte ben o insanın msn iletilerine, tweeter muamelesi yapıyorum. bazen çaktırmıyor. diğer şu altı grubun içinde kayboluyor gibi oluyor ama bazen ışıl ışıl parlıyor. hayatı biraz daha 3 boyutlu yaşıyor; doktora gitse de eğlenmeyi biliyor. doktorun ona söylediği sıkıcı, "karnen yoksa bakamayız" cümlesini o, " doktor dedi rapor nerde dedi al dedi filmini de sağlık karneni de git dedi benm çekicek halim yok dedi bana" olarak anlıyor. aslında hayat o insana çok güzel.

9-msn' i araç olarak değil amaç olarak gören insan.

işte benim de çoğunlukla içine dahil olduğum güruh. hayat bu insana biraz güzel biraz zor. bu insan msn' deki geyiğin tadını o kadar seviyor ki uzattıkça uzatıyor. işine konsantre olamıyor. iletileri hep değişiyor. daha fazla geyik daha fazla geyik diyor. "less is more" diye karar alıyor bazen, az yazayım diye frenliyor kendini ama olamıyor. ders çalışamıyorum ben msn başında diye bilgisayarı kapatıp radikal kararlar alıyor ama aklı hep orda kalıyor. o yokken geyiğin kralı dönüyor hissine kapılıyor. msn' in kölesi olmuş çünkü bir kere.

5 confession:

Adsız | 13 Kasım 2009 12:42

bu yarı ilahi niteliğindeki 'anlık iletine'bayılıyoğrum her defasında biz amatör olarak dinle ilgileniyrz karikatürü geliyor kı onu da pek bı sevıyorum..
msnin bu sekılde yüceltilmesine ne kdr karsı olsam da ilahi bi güc tasıdıgını kabul eder gıbıyım ''nasıl bır sey kı bu tum ınananları (ve ınanmayanları da) etrafında topladı ve yenı bır hayat baslattı!?(msn, discovery, 352-35)'' msnı yasam unıtesı gıbı gormeye tahammul edemıyrm ama gıt gıde bu ıllet tum vücüdümü benliğimi sarıp sarmalıyor eglencelık cıtır cerezlık bı halı kalmadı hatta ıhtıyac olmaktan cıkmak uzere hat safhadakı bı hastalık sevıyesınde tum zamanımı dıkkatımı caldıgı yetmıyormus gıbı eger o gun depresıf bı gunumse sırf kendı uzerınden arkadaslarımla ıletısmedım dıye arkadaslık ılıskılerım zedelenıyor aılemle aramı zaten bozdu velayetımı almasına az kaldı.
ıletı konusunda stratejık ılerledıımı solıyemıcem cunku ben de senın gıbı sabırsız maymun ıstahlılardanım o ıletı sureklı degısmelı ama mutemadıyen de bısey yazmamalı orda.orada yazılacak ıletı kı benım ıcımdekılerı dısa dokebılmelı ama herkes tarafından da anlasılamayabılmelı anlayanlar tarafından hos ve ıcten ıce gulumsetıcı bulunmalı ınsanlar kendını o ıletıde bulmalı ya da bulmasa da olur ama asla ve asla meslekı, ilişki odaklı ve ınsan zedeleyıcı, tasavvufi ask ıceren, tasavvuf uzerınden asıl sevgılıye gonderme yapılan, romantık benı benden alıcı sıırler bulunan bı ıletı olmamalı ha cnm arkadasım yazarsın oraya bır tatlı soz gerek sarkıdan gerek kıtaptan gerek fılmden bız de fayalanırız ha guzelmıs derız kaynagına gder bz de etkılenrz ama bunun da bı sınırı olmalı. 'ah sü-edaağm gıttı ele ver yemiiğniğğ olmadı da narencıye sıkacagı derdıme dermaaağn' bole seylere katlanabılemıyrm bazen de cok guluyrm o ayrı 'iyi oluyor, hosuma gidiyor'(:

Adsız | 13 Kasım 2009 12:52

bi de 2.maddeye cok guldum ustume ustume alındım onu:D:D:D 9la da guzel paylasımlar yasıyrm..benım karakterımı de tahlılet discoboy

nk | 13 Kasım 2009 16:43

msn' den kaçış yolu yok. hobi olarak yapmanın da yolu mümkin değil. malzeme çok bol. nasıl vazgeçelim. kendini kurtaran kaçsın ' beni bekleme kaptan' (:

Betül Ç. | 13 Kasım 2009 22:10

hmm okurken üstüme alınmadan edemedim:D:D 2-6-9 arasında değişiyorum sanırım. sen beni nereye koyardın?:P bizim bölümde de var kimse uyuklamazken teslime hazır! yazar o tip proje tesliminden 3 gün önce. üstüne üstlük olay budur yazar hatta işini vaktinde yapmanın artıları falan gibi eklediği insanları ezmeyi de sever. o kişi de şimdi almanyada erasmus yapar teknik geziye venediğe gider.

nk | 13 Kasım 2009 23:24

alın alın kötü şeyler değil bunlar (: yoğunlukla 6-9 arasında gibisin, 2 çok nadir. o insana hayatta başarılar, fin yazsın bitince daha havalı ayrıca..