2/15/2011

bu dizileri kim izliyor / son yılların en kötü 5 yerli dizisi


uzun süredir bu konuda diş bilemekteyim. zira, zap yaparken bile gördüğümde moralimi bozan yapımlar mevcut. bu husustaki, kötüleme kriterlerimden bahsetmek isterim. öncelikli kriter, ucuza kaçış. bu başlık her şeyi kapsıyor gibi. görüntü yönetmenliğinden, senaryo yazımına; mekan tercihlerinden oyunculuklara. diğer bir kriter - ki benim için en önemlisi- dizinin başlangıçta çıkmış olduğu noktadan çok sapmış olması. türk dizilerinin maalesef ki kaderi gibi görünen bu olaydan sıyrılabilen diziler de izledik bu yüzden tuttu diye sakıza çevrilen diziler benim için başarısızlık anlamına geliyor. zira, izlemeye başlanan karakterlerin torunları ile devam eden dizilere bile şahit olduk zamanda. ( bizimkiler, böyle mi olacaktı? ) ama o zamanlar, sektör bu hale gelmemişti. alternatif azdı gibi bir sürü şey sıralanabilir. evet efendim, geliyorum sıralamaya.



5-kavak yelleri

bu dizinin en büyük handikapı başta saymış olduğum nedenlerden 2. olanı. dizi yabancı bir yapımdan alıntılanmış da olsa, başta seferihisar' ın güzelliği, oyuncuların genç ve yetenekli oluşları sebebiyle süper bir çıkış yakalamıştı. yalnız, tutan yapımın sakız gibi uzatılması olayından nasibini en ciddi şekilde alan dizilerden olan kavak yelleri, şu an gelmiş olduğu hal itibari ile çok üzücü bir noktada. ölmüş sanılan birini diziye geri döndürmeyi bile gerçekleştirdiler. neredeyse sürekli gezen baş rol oyuncusunun tıp kazanabilmesini de, arkadaşları şehir değiştiriyor diye üniversite değiştirmesini de. herhangi bir açıklama gereği duymadan. görünüş itibari ile bitecek gibi de durmuyor.

kavak yelleri, azalarak bitme. hemen anında bit.





4-unutulmaz

bu diziyi oturup hiç izlemedim çok şükür. ama kendisi, annemin sapık dizi diye tanımladığı bir oluşum. oyuncularından mı görüntü yönetmenliğinden mi bilmiyorum ama gördüğüm yerde karnıma ağrılar giriyor bu diziyi. ama o son derece ısrarla devam ediyor.











3-küçük kadınlar

başlangıçta çıktığı noktadan sapan diziler vol. n . bu dizi yalnızca insanlara sıkıntı verme amacıyla kurgulanmış bir dizi. arada denk geldiğim birkaç bölümüne dayanarak söylüyorum, senaryosu beni her yerde şaşırtıyor. zira, birçok dramdan buketler serdiler önümüze. şizofren çocuktan tut, zengin adamla oynaşan fakir kıza, ailesi ölmüş 4 kızın bir de ablalarını kaybetmesine, formalite icabı evliliktan; kötü enişteye kadar. bu dizi ekolünün bir başka temsilcisi yaprak dökümü idi misal. o diziyi izleyebilen insanlara anlam veriyorum fakat, bu dizi konusunda asla tek bir neden bulamıyorum izlemek için. hayat, zaten yeterince dram dolu değil mi ki?





2- akasya durağı

bu dizinin görseli blogumda yer alsın bile istemezdim ama ibretlik olsun artık. komedi amaçlı çekilen bu diziye de tvde raslarsam ciddi anlamda moralimi bozuyor. başarısızlık sebeplerini de tam olarak çözemiyorum. zamanında bundan 5 kat daha başarı ile yapılmış çiçek taksi' nin, 10 yıl sonrasında kendisini 1 adım bile geliştirememiş bir kopyası olması sanırım en büyük sebep. sonrasında oyuncular.tekil biçimde sevdiğim oyuncular var aslında bu dizide. misal cezmi baskın. özellikle neşeli hayat' taki performansı ile ağzımdan havyarları getirmişliği vardır. ama bu dizide ona bile dayanamıyorum.

puf diye bit.






1-arka sokaklar

bırakın son 5 yılın en kötü dizisi olmayı, bu dizi türk televizyonlarında yayınlanan en başarısız şey. samanyolu televizyonundaki sır kapısı türevi progmanların, flash tv' deki gerçek kesit türevi programların, yine samanyolu'ndaki ayna adlı belgeselin, kanal 7'deki tek türkiye' nin, yine bu kanaldaki fıkralarla türkiye' nin hitap ettiği bir kitle olabilir. ama bu dizi. of. kötü oyunculuk. kötü senaryo. polisin çok iyi gösterilme çabası. yerinde duramayıp reklamlara da sıçramış olması. her kötülüğe bu ekibin yetişmesi. kötü dialoglar. kötü görüntü yönetmenliği. sapır sapır dökülüyor adeta. tüm bunlar da yetmediği gibi haber öncesi kuşakta da yerini alıyor. üstelik şöyle de bir yanı var, diziyi hiç izlemediğim - ben sadece belgesel izlerim-  halde konusuna falan hakimim. töbe bism..

tüm kayıt edilmiş bölümlerini de al git.


bir sonraki yazı; en iyi 10 yerli dizi.

4 confession:

kanzavuri | 15 Şubat 2011 18:48

listede çocuklar duymasın'ın olmamasına şaşırdım. sanırım adını bile anmak istemiosun. :P

nk | 16 Şubat 2011 00:39

listeyi 10'a uzatmak istemedim, yoksa 6. sırayı alırdı o da. 7 de cennet mahallesi bu durumda.

marléne the third | 16 Şubat 2011 20:39

ahah liste süper olmuş. tam benim kafamdaki en berbat 5!

nk | 17 Şubat 2011 00:34

yalnız olmadığıma seviniyorum.