2/16/2011

bir daha liste yapmak mı


ilk baştan söyleyeyim; son derece kişisel bir liste yaptım. mesela kara melek' in burada ne işi var falan demek yok o yüzden. dizilere dair doğru düzgün görsel bulmak da gerçekten kasınç - bazılarına da benim için önemli olan oyuncularını koydum- , bir sürü yere daldım ondan kaynak veremiyorum. gelelim listemize;

mansiyonlar;
tatlı hayat,  yedi numara, aslı ile kerem, ferhunde hanımlar


10- kara melek


bir süre önce paylaştığım jeneriği bile yeter aslında bu listede olması için. bize entrikayı ve sanem çelik'i kazandıran dizi. bana da dizi izleme hastalığını kazandıran dizidir aynı zamanda.



9- avrupa yakası

gag izleyip de gürsel birsel'in hastası oluşum üzerine ata demirer' le birlikte bir projeye imza atmış olmaları rüya gibi bir şeydi başlı başına. şimdi bu dizinin gerçekten de 1.5 saat değil de 25-40 dk arası bir sürede çekildiğini hayal edelim. başlı başına bir fenomen olacağına adımı koyarım. hem metin hem oyunculuk olarak gerçekten de başarılı bir yapımdı. özellikle yayınlandığı ilk 2 yılı. sonrasında hayatımıza burhan altıntop gibi bir karakter soktu. iki tek onun yer aldığı görüntüleri tekrar tekrar izlemişliğim çoktur. bu dizinin asıl başarısı, tüm yan karakterlerin de başarılı olmasıydı. hümeyra' ya doymak da müthişti. eğer ki peker açıkalın' ın girdiği ve sonrasındaki sezonlar olmasaydı ilk 5'te olurdu diye düşünüyorum.



8- asmalı konak


özcan deniz' e rağmen biz dizi sevilir mi sorusuna evet cevabı verdiren dizi. bunda sesinin dublajmasının da büyük payı var tabi. meral okay senaryasu, çağan ırmak yönetimi bir dizi için fazlası ile yeterli iken; nurgül yeşilçay adeta 10 dizi gücünde oynamıştı. bu dizi ile kazandığımız bir isim de ipek tuzcuoğlu. daha üst sıralarda yer almamasının sebebi ise, kesinlikle ama kesinlikle finalinin sinema filmi olarak -hayat- çekilmiş olması ve son derece pipimsi bir finale sahip olmasıdır.




7- bıçak sırtı


rüya kadro, müthiş oyunculuk, başarılı görüntü yönetimi ve senaryo. bunların yanında sakız gibi uzatmadan, anlatacağını kısa bir sürede anlatıp bitiren dizi. yalnızca, bundan sonraki dizilere olan duygusal bağımdan ötürü 7. sırada.




6- şehnaz tango


bu dizi yayınlandığı zamanda benim kendi hayatıma oldukça paraleldi. o yüzden, sanırım çok kendimizden bir şeyler buluyorduk. -hayır, tabi ki 6 yaşında kocamdan boşanmış bir kadın değilim.- ayşe tolga ve nejat işler' in ekranda göründüğü ilk yapım. hippi sevgilileri oynuyorlardı. şehnaz, muhsin, papirus, adını hatırlayamadım çatlak sarışın teyze ve kocası.




5- çemberimde gül oya


küçük kara balık ve ıtır esen'i yeniden görmek. darbe zamanına dair anlatılan en güzel hikayeydi bence bu yapım. yayınlandığı zaman yatılı okuduğum için, sonrasındaki bir yaz tatilinde yayınlanınca sabahları alarm kurup da kalkardım izlemek için.




4- şaşıfelek çıkmazı




bana kalırsa şimdiye kadarki en araya gitmiş yapımdır bu dizi. benimse derya alabora fanı olmamı sağlamıştır. bizden, normal bir mahallenin hayatını, en güzel şekilde anlatmıştır. çağan ırmak' ın bu dizide, sonraki yapımı olan asmalı konak' tan bile daha başarılı olduğunu düşünüyorum.




3- yeditepe istanbul


lisede bir kız bir gün, annesinin " ben mercedes'ten sonra megane' a binecek kadın mıydım?" diye şikayetlenişinden haberdar olmuştuk. işte bu dizi tam olarak bunun hikayesi. özgü namal' ı her karakterinden önce duru olarak tanımış olanlar dizinin neden 3. sırada olduğuna daha da anlam vereceklerdir.



2- ikinci bahar 


sadece finali bile yeterli aslında bu sırada yer alması için. belki de tarihimizdeki en iyi finale sahip dizi kendisi. bunda da tadında bırakmış olmalarının etkisi çok büyük. oyuncu kadrosundan bahsetmeye gerek bile yok zaten. şener şen var bir kere. hangimiz bu ailenin nerede kalacağını problem etmedik veya ev sahibi neriman hanımın çıkarcı hesaplarından tiksinmedik veya timoti'ye sevgi beslemedik ki?




1- süper baba


fazla söze gerek var mı bilmiyorum. özellikle bizim nesil için anlamı çok büyüktür süper baba'nın. fiko hepimizin babası gibidir hatta. galatasaray lisesi bu diziyle hayal edilen okul olmuştur. şevval sam gibi bir öğretmenin hayalini kurdurmuştur. fiko, ipek yerine elif' i seçsin diye umdurmuştur. zeytin' in konuşacağı ilk günü bekletmiştir dört gözle. ve en çok sevilen dizi müziğine sahiptir. cuma akşamları bir yere misafirliğe falan gidelim deseler on karış surat asardım ben o yaşımda.




dip not:  hepsine uzun uzun bir şeyler yazayım istiyordum, başladım da; ama gençliğim tükendi ,22 yıl yaşlandım. o yüzden kısa kısa bahsettim.


dip not 2: ezel' i izlemedim ve zevkine çok güvendiğim arkadaşlarımdan çok sağlam yorumlar duyduğum oldu.


şu da vardı derseniz unuttuklarım da tamamlanmış olur.

6 confession:

Adsız | 16 Şubat 2011 00:37

behzat ç.'yi denemediysen, denemelisin.
bunu bir behzat ç. fanatiği olarak değil, yeni başlamış biri olarak söylüyorum. samimiyetle.
Çünkü izlediğinde ilk 10'a girebileceğini fark ediyorsun.

Cansu | 16 Şubat 2011 00:43

mükemmel listeyi yapmışsın ama. cidden olmuş.

Adsız | 16 Şubat 2011 01:24

nazım seninle görüşmeyeli ben mehmet günsur'a aşık oldum biliyor musun? şimdi burada bıçak sırtı'nda görünce söylemek istedim :)

bir de çemberimde gül oya benim number oneım :p

nk | 17 Şubat 2011 00:33

behzat ç. ha? ilginç. aslında ekşisözlükte çok sevildiğinin de farkındayım.

esra, mehmet günsur sevilmeyecek gibi değil annem.

Adsız | 17 Şubat 2011 15:01

"öyle bir geçer zaman ki" yi izliyordum nefes almadan ama feci baydım dram dram dram olayından ilk kez bu hafta izlemedim.

behsat ç. takipçisiyim ben de ki yerli dizi izlemezdim hiç. hatta listendeki dizilerden bir bölümünü bile izlememiş olduklarım da çoğunlukta desem yalan olmaz.
çemberimde gül oya da çok güzeldi.

nk | 17 Şubat 2011 22:54

öyle bir geçer zaman ki'ye hiç bulaşmıyorum bile, yürek sıkıntısı.